Hoe gaan festivals om met een onverwachte regenbui?

Veiligheidseisen veranderen voortdurend
Het driedaagse Pukkelpopfestival in België is al een dag in volle gang. Het festivalklimaat is optimaal. Het weer is prima, droog en niet te warm. Maar, die vrijdagochtend begon het te regenen en de vooruitzichten bleken niet optimaal. Om het festival niet in het water te laten vallen en het publiek niet te laten verregenen, heeft de organisatie direct actie ondernomen. Die ochtend kreeg Main Sales een spoedbestelling van 20.000 regenponcho’s, graag diezelfde dag geleverd.

Hoe snel kun je schakelen? Dat bleek heel snel. Main Sales heeft een grote, eigen voorraad en is voorbereid op calamiteiten. Dus, binnen no-time reed een van de eigen vrachtwagens uit om diezelfde middag 20.000 poncho’s te leveren in het Belgische Hasselt.

De populariteit van festivals groeit

Het Nederlandse publiek heeft de festivalcultuur omarmd. Dit jaar worden er in Nederland en België rond de 1000 grote en kleinere festivals georganiseerd die gezamenlijk meer dan 20 miljoen bezoekers trekken. Het aanbod groeit en festivals richten zich op een groter en meer uiteenlopend publiek. Muziek- en dancefestivals zijn het populairst, maar tegenwoordig zijn er ook veel food-, film- en healthfestivals of combinaties hiervan. Organisatoren doen er alles aan om hun festival tot een uitmuntend succes te maken en de veiligheid en comfort van de bezoeker te waarborgen.

Veiligheid van bezoekers staat voorop

Die groei in populariteit en aanbod zorgt ervoor dat de festivalbranche een complexe en professionele markt is geworden die zich meer dan ooit moet houden aan wettelijke veiligheidsvoorschriften. De regelgeving is complexer geworden en wordt jaarlijks aangescherpt. Organisatoren moeten rekening houden met specifieke vergunningen, gehoorbeschadiging, oververhitting, onderkoeling en, helaas maar waar, ook met terrorismedreiging. Main Sales ziet dan ook een groei in bestelling van customized pakketten met producten die toegespitst zijn op een veilig en comfortabel festivalbezoek. Accountmanager Urszula Kura geeft een voorbeeld: “vorige week hebben wij honderden bedrukte goodiebags geleverd met oordopjes, een flesje water, een regenponcho in een handig, multifunctioneel polyester rugzakje. Bezoekers moeten zich goed kunnen beschermen tegen geluidsoverlast en veranderende weersomstandigheden”.

Het ponchoplan

Chris van Meer, eventmanager bij DGTL onder andere van Amsterdam Open Air en Straf_Werk, heeft altijd een ponchoplan klaar liggen: “Wij hebben een veiligheidsplan dat wordt opgesteld en bewaakt door een veiligheidsorgaan met mensen van de directie, traffic en beveiliging van het event. Zij komen wekelijks bij elkaar om de veiligheidssituaties door te spreken en up-to-date te houden. Ook het weer wordt wekelijks besproken, want dat kan in Nederland behoorlijk wisselvallig zijn.

"We hebben een abonnement op Meteogroup die het weer voor ons in de gaten houdt. Dus zeker vijf dagen van te voren weten wij waar we rekening mee moeten houden". En als de weerkamer op de dag zelf ziet dat het gaat bliksemen, donderen en regenen, dan bellen ze ons een paar uur van te voren op, zodat wij veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Daarin is ook een ponchoplan opgenomen. Wij hebben altijd tenminste één poncho per bezoeker beschikbaar. Niet alleen om de bezoekers droog en warm te houden, maar ook om de veiligheid op het terrein, in de tenten en de overkapte locaties te bewaken.

Stel dat er een regenbui losbarst en iedereen rent naar een tent om te schuilen, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Mensen glibberen weg, tenten raken overvol en wij kunnen de veiligheid niet meer waarborgen. Dat lossen wij op door tijdig een doos regenponcho’s op makkelijk toegankelijke plaatsen neer te zetten, bijvoorbeeld bij de bar, EHBO en toiletten. Bezoekers kunnen zich droog houden en zullen zich beter over het terrein verdelen. Zo voorkom je vervelende situaties als onderkoeling, paniek en valpartijen.

Wij hebben een basisvoorraad van 20.000 poncho’s in huis en een week van te voren weten wij of we die moeten aanvullen. We bestellen eigenlijk altijd bij Main Sales, omdat zij de voorraad goed op orde hebben en omdat de prijzen helemaal oké zijn”. Aldus Chris van Meer.

Producten van Main Sales zijn veelal vervaardigd van duurzame materialen of materialen die goed afbreekbaar zijn. 

Hippe heuptasjes

Het publiek lijkt zich ook beter op een festivalbezoek voor te bereiden. Door terrorismedreiging zijn grote rugzakken niet meer toegestaan op een festivalterrein en moeten in de daarvoor bestemde kluisjes worden bewaard. Compacte heuptasjes zijn dan ook zeer gewild en winnen aan populariteit. Main Sales speelt in op die trend en heeft een gevarieerd aanbod op voorraad.

Ook voorbereid op een hittegolf

Gelukkig regent het niet altijd in Nederland. Dit jaar is het weer meer dan geweldig. Maar, het kan ook té warm zijn en ook daar zijn de organisatoren goed op voorbereid. “Mysteryland heeft een grote hoeveelheid invouwbare waaiers besteld. Straks staan duizenden bezoekers zichzelf de nodige koelte toe te wuiven met een kleurrijke waaier. Overal is over nagedacht. De waaier is invouwbaar en past perfect in het heuptasje”, lacht Urszula Kura.

Main Sales Europe bv

Hoefsmid 10
2631 RH Nootdorp
+31 (0)15 - 310 57 58
info@mainsales.nl

Catalogus

Bezoek onze online catalogus en vraag direct een offerte aan.

Catalogus
Main Sales Europe © 2018. Alle rechten voorbehouden.
ISO 9001 and ISO 14001 Certified
1
0